Digital disruption i Life sciences

Kunstig intelligens er fremtiden i Life Sciences

 – og som HR professionel står du forrest i den digitale forvandling

Artikelserie om kunstig intelligens og dens indflydelse på life science sektoren, artikel nr. 1 af 3. Skrevet af Nasreen Begum, Stifter af Elite Search Life Sciences.

Life Science-eksperter som Jakob E. Bardram, Professor, direktør, DTU Compute mener, at kunstig intelligens er én af de vigtigste trends i Life Science lige nu. Kunstig intelligens giver nemlig høj ROI og forbedret brugeroplevelse. Men kun for de organisationer, der forstår at udvikle sig!

Læs, hvordan du som HR professionel bliver drivkraft i en spændende fremtid, hvor din organisation skaber ny værdi med kunstig intelligens.

Nye værdier og digital kapital ændrer HR´s arbejde

Det er blevet udråbt til at være en af de største trends og tendenser inden for Life Science sektoren, nemlig brugen af kunstig intelligens, også kaldet Artificial Intelligence (AI).

Eksperter taler om at teknologien vil forandre sektoren fundamentalt. Den nuværende forretningsmodel, baseret på at udvikle avancerede produkter til høje priser, er på vej væk. I stedet vil en ny værdi-baseret forretningsmodel tage over, hvor forbedret patientoplevelser, øget sikkerhed og mere effektive lægemidler vil se dagens lys.

Den digitale forvandling vil sprede sig hastigt de næste par år til at omfatte flere og flere industrier. Dette sker på grund af at mange af vores nuværende forretningsmodeller er baseret på industrialderens værdier. Med den digitale alder godt i gang, har vores værdier ændret sig. Derfor står vi over for at virksomhederne moderniserer deres forretningsmodel, så den bliver ved med at skabe værdi for sine slutbrugere.

Kunstig intelligens er helt grundlæggende en simulering af menneskelig intelligens, som kan foretage simple processer, såsom læring, ræsonnering og selv-korrigering. Kunstig intelligens der indgår i automatiseringen af arbejdsprocesser ved hjælp af software robotter kaldes for Robotic Process Automation (RPA).

Fordelene ved at indføre RPA i Life Science sektoren er indlysende. Det tager nemlig det rutineprægede, manuelle, tidskrævende og fejlbefængte arbejde fra mennesker og udfører dem med stor præcision, hastighed og kvalitet – døgnet rundt.

Den er virkelig svær at slå.

Læg så oveni at disse softwarerobotter heller ikke skal holde ferie, holde orlov eller bliver syg. Om end lidt vedligeholdelse må påregnes, men det er vist en lille omkostning at have for en digital arbejdskraft, der aldrig giver anledning til klager. Og heller ikke har udsigt til pension.

For dig der arbejder med ledelse, rekruttering og udvikling af talenter, kan det betyde en omvæltning i dine opgaver og ansvarsområder, når en del af den menneskelige kapital erstattes med digital kapital.

 

Digital arbejdskraft giver god ROI

RPA findes til en vis grad allerede i mange Life Science virksomheder som en del af deres produktionsanlæg og i forskningslaboratorier. Det vi taler om her, er de ensformige, gentagne processer som lige nu varetages af mennesker blive udskiftet med en software robot i en ikke så fjern fremtid. Det er vigtigt at slå fast, at RPA kun har værdi ved manuelle processer der ikke kræver mere end 5 trin, der gælder “the rule of five”.

Ikke alle processer egner sig derfor til automatisering, så der vil stadig være brug for menneskelig arbejdskraft. De intelligente systemer skal også vedligeholdes og overvåges af mennesker, så selvom RPA vil tage arbejdet fra nogle mennesker, vil det til gengæld også give anledning til at nogle nye roller opstår.

Automatisering af back-office processer, som finance og HR, er blevet meget fremhævet, men teknologien er lige så relevant i front-office og i mange af processerne på tværs af sektorens værdikæde.

Blandt andet kan RPA være til stor nytte inden for følgende funktioner, som typisk kræver mange, manuelle arbejdstrin:

 1. Patientvejledning
 2. Drug discovery
 3. Pharmacovigilance
 4. Kliniske forsøg
 5. Regulatorisk dokumenthåndtering
 6. Administrative opgaver

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens i Life Science sektoren er derfor mange og kan ridses op således:

 • bedre patientoplevelser via digitale medicin assistenter, der hjælper med korrekt administrering og dosering
 • forkorter tiden på at generere nye lægemidler da screeningsarbejdet på potentielle lægemiddelkandidater gøres hurtigere ved hjælp af kunstig intelligens
 • reducerer manuelt tastearbejde i databaser da kunstig intelligens kan koble eksisterende IT-systemer sammen og “feede” systemet med data
 • Design og administreringen af kliniske forsøg gøres bedre med kunstig intelligens, og udbyttet er større sikkerhed og højere kvalitet i forskningsdata
 • øger korrekt dokumenthåndtering og arkivering i databaser
 • Håndterer rutineprægede, manuelle processer og frigør tid fra personalet som kan bruges til mere komplekse og strategiske opgaver

Listen er langt fra færdig da alle processer ikke er skrevet op her, men der er ingen tvivl om, at den overordnede værdi af at indføre digitale løsninger på nuværende processer i industrien, vil have stor økonomisk effekt.

“Return on investment” ved implementering af RPA kan derfor se sådan ud:

 • Tid – hurtigere processer der kan køre døgnet rundt
 • Kvalitet – reducerer fejl, øger compliance, kontrolleret udbytte
 • Cost – Reducering af FTE (full time employee)
 • Værdi – adgang til databaseret indsigter, frigør tid fra personale som kan udføre mere komplekse opgaver

Din rolle som HR professionel i den digitale alder

Der bliver talt meget om “future of work” i HR-sammenhænge og det er heller ikke uden grund, at denne artikelserie er blevet døbt digital disruption. Kunstig intelligens og teknologier kommer til at ændre forretningsmodeller, HR´s rolle og ansvar i organisationen samt måden vi arbejder på.

Hvis HR funktionen skal bevare sin relevans og position, skal den kunne tilpasse sig den nye æra af digital-infuserede organisationer, som i dén grad får brug for HR som deres vejviser. Dette er en unik mulighed for dig som arbejder i HR, at gå forrest i den digitale transformation.

HR skal til at ændre deres mindset fra at se dem selv som værende en supportfunktion til at træde i karakter og påtage sig rollen som forandringsleder på den digitale front. Ser man på organisationen, er der heller ikke andre funktioner der besidder kompetencerne eller den nødvendige viden til at kunne implementere denne gennemgribende forvandling.

Der er 3 hovedområder hvor det er oplagt at HR tager styringen:

 • Personale. Skabe de rette betingelser og vilkår for en “augmented workforce” hvor mennesker og digitale robotter skal arbejde sammen.
 • Arbejdsplads. Nytænke måden vi indretter arbejdspladsen på, hvor smarte digitale løsninger hjælper os med en højere produktivitet, arbejdsglæde og engagement,
 • HR-operation. Rette blikket indad og tænke hvordan digitale løsninger kan reducere manuelle arbejdsprocesser, så ressourcerne kan bruges på mere strategiske opgaver.

Dertil kommer at interaktion med HR ud fra et kundeperspektiv skal ændres til en mere engagerende og personlig brugeroplevelse. Tendensen med at levere en forhøjet serviceoplevelse til slutbrugeren vil også være gældende her.

Gennem en ændret mindset baseret på digital adfærd og med et fokus på at levere en bedre service for HR´s kunder, kan man ved hjælp af den nye avanceret teknologi skabe en helt ny forretningsmodel, som understøtter hele organisationens performance.

Det er ikke et spørgsmål om hvorvidt du som HR professionel skal gøre dig klar til den digitale disruption – den er allerede i gang!

I næste artikel sætter jeg fokus på de nye udfordringer der opstår på talentområdet, som en konsekvens af den digitale transformation i sektoren. Hvis du arbejder med rekruttering, så husk at læse med!

Life Science er min passion og med en baggrund i biokemi og HR management bygger jeg bro mellem HR og industrien. 

Vil du holdes opdateret inden for ledelse, udvikling og rekruttering til Life Science, så skriv dig op til mit nyhedsbrev. Du modtager samtidig min guide “HR: 5 ting du skal vide om din næste headhunter for at sikre  ROI”.